Home

Wijken

Woon- en leefklimaat

Op basis van diverse onderzoeksinformatie schetsen we hier een beeld van het woon- en leefklimaat in onze stad en verschillen en prioriteiten daarbinnen.

Is Nijmegen een leefbare stad?

Leefbaarheid gaat om de mate waarin een gebied aantrekkelijk en geschikt is om te wonen of werken. Bepalend zijn vooral de fysieke omgeving (denk aan bebouwing of groen), de sociale interactie tussen bewoners en de veiligheidssituatie (waaronder overlast en vervuiling).

Nijmegen kent een overwegend aantrekkelijk woon- en leefklimaat. Er zijn weliswaar gebiedsverschillen, maar ook in de relatief zwakkere Nijmeegse wijken is het woon- en leefklimaat op een behoorlijk niveau:

  • Zo karakteriseert leefbaarometer.nl de leefbaarheid in de meeste Nijmeegse woongebieden als ruim voldoende, goed of zeer goed.
  • Ook Nijmegenaren waarderen hun woonomgeving ruim voldoende tot goed (zo blijkt uit de burgerpeiling). Het rapportcijfer voor de buurt als plek om te wonen en te leven vertoont een lichte langjarige stijging en schommelt sinds 2014 rond de 7,5. Eind 2023 is dit gemiddeld een 7,6.
  • Het woonmilieu is ook belangrijk voor ondernemers. De waardering door deze groep is na 2010 duidelijk gestegen naar (ook) een ruime voldoende: rapportcijfer 7,4 in 2021/2022.

Figuur: Waardering woon- en leefklimaat in Nijmegen, door bewoners en ondernemers. Bronnen: Burgerpeiling en Monitor Vestigingsklimaat, gemeente Nijmegen.

Welke prioriteiten zien Nijmegenaren in hun buurt?

Als het gaat om aan te pakken buurtproblemen geven Nijmegenaren vooral prioriteit aan openbare ruimte en verkeerszaken (bron: burgerpeiling 2023):

  1. vervuiling van de openbare ruimte (rommel, zwerfvuil);
  2. parkeerproblemen (onvoldoende parkeerplaatsen, parkeeroverlast);
  3. verkeersveiligheid, hard rijden;
  4. achterblijvend onderhoud/staat van wegen (vooral de verhardingen);
  5. achterblijvend groenonderhoud.

Zit hier ontwikkeling in? Opvallend is dat winkelvoorzieningen en druk verkeer (wel een veel genoemd stadsprobleem) uit de top tien buurtprioriteiten van veel Nijmegenaren zijn gevallen. Problemen rond afvalinzameling (ook verbonden aan zwerfvuil) en een tekort aan buurt- en wijkgroen staan juist sterker op het netvlies. Al met al zijn vervuiling van de openbare ruimte en parkeerperikelen al lang bekende bewonersprioriteiten in de woonomgeving.

Figuur: Top 10 ‘met voorrang aan te pakken buurtproblemen’. Bron: gemeente Nijmegen, burgerpeiling

Deze pagina is gebouwd op 05/23/2024 14:29:19 met de export van 05/23/2024 14:24:54