Thema's

Bevolking

Prognose

Ook de komende jaren blijft de bevolking van Nijmegen groeien, daarover zijn alle bestaande prognoses het eens. Over hoe sterk die groei zal zijn, zijn er uiteenlopende scenario’s, van 187.000 tot 202.000 inwoners in 2035. De toename zal het sterkst zijn bij de groep zeventig-plussers.

Groei in verschillende prognoses en scenario's

Het inwoneraantal van Nijmegen stijgt al meer dan 20 jaar. Of dat in de toekomst ook zo zal blijven is afhankelijk van verschillende ontwikkelingen die allemaal in meer of mindere mate onzeker zijn: in welke mate blijven studenten naar Nijmegen komen voor een opleiding, hoe zal het gaan met de bouw in de Waalsprong, het Waalfront en andere delen van de stad, hoe ontwikkelt de economische situatie in Nijmegen en Nederland zich?
Daarom zijn in de Demografische Verkenningen 2021 meerdere scenario's doorgerekend: een scenario dat in grote lijnen de huidige trends doortrekt en rekent met de "groene" (relatief zekere) plannen uit de woningbouwprogrammering (van 10.000 woningen tot 2030/2035), een scenario waarin ook nog minder uitgewerkte plannen voor 7.000 extra woningen (o.a. in Dukenburg en bij het station) worden meegenomen en een conservatief scenario, met minder woningbouw en instroom van studenten.
In alle scenario's blijft het inwoneraantal van Nijmegen toenemen, maar wel in een verschillend tempo. Het inwoneraantal zal van 179.000 in 2022 stijgen tot 187.000 à 202.000 in 2035.
In de 3 jaar die verstreken zijn sinds het opstellen van de Demografische Verkenning 2021 is de bevolking sterker gegroeid dan verwacht. In 2024 zal de gemeentelijke prognose geactualiseerd worden.

Naast de gemeentelijke prognose worden er ook verschillende landelijke prognoses met uitkomsten op lokaal niveau gemaakt. De twee bekendste zijn de prognose van het CBS/PBL en de Primos-prognose. De uitkomsten van deze prognoses lopen behoorlijk uiteen: de Primos-prognose volgt min of meer het niveau van het groene bouwprogramma-scenario uit de Demografische Verkenning, terwijl de CBS-prognose ruim boven de hoogste variant uit de Demografische Verkenning uitstijgt.

Figuur: Nijmeegse bevolkingsontwikkeling in verschillende prognoses. Bron: Demografische Verkenning 2021, Primos-prognose 2023 en CBS-prognose 2023-2050.

Toename bij zeventig-plussers het meest zeker

In de ontwikkeling per leeftijdsklasse tot 2035 zijn de volgende trends te onderscheiden:

  • De grote groei bij de groepen zeventigers en tachtigers doet zich in elk scenario in vergelijkbare mate voor. De grote geboortegeneraties uit de jaren 1946-1965 schuiven deze leeftijdsfases in en zorgen voor een toename van 40% bij de 70+-ers. Deze ontwikkeling is redelijk zeker: de groei komt voort uit het ouder worden van mensen die nu (meestal) al in Nijmegen wonen en maar weinig plannen zullen hebben uit de stad te verhuizen.
  • Rond 1980 waren de geboortecijfers het laagst. Voor de jaren tot 2035 betekent dit dat de groep vijftigers wat zal afnemen. Ook deze ontwikkeling is in ieder scenario aanwezig
  • Grote verschillen tussen de scenario's doen zich voor bij de groepen dertigers en veertigers. Als daar in de woningvoorraad voldoende ruimte voor is kan de grote instroom van twintigers in de afgelopen jaren gaan leiden tot een groei van de leeftijdsklassen daarboven. Maar bij een beperkt bouwprogramma zal die groei kleiner zijn dan bij een uitgebreider programma
  • De groep twintigers is sterk gegroeid, doordat de opleidingsinstellingen veel mensen naar Nijmegen trokken. Afhankelijk van de ontwikkeling van mn de universiteit kan die groei doorzetten, of kan juist een omslag naar afname van deze zeer grote leeftijdsklasse ontstaan.


Figuur: Toe- en afname per leeftijdsgroep tussen 2022 en 2035, in drie scenario's. Bron: Demografische Verkenning 2021.

Groei in wijken met nieuwbouw

De bevolkingsontwikkeling binnen de Nijmeegse wijken zal de komende jaren behoorlijk uiteenlopen. Gebieden met (relatief) veel nieuwbouw zullen groeien, met als sterkste voorbeeld Nijmegen-Noord. Voor Noord als geheel wordt een inwonersaantal van ongeveer 32.000 à 33.000 verwacht, een toename met ongeveer 10.000  vanaf 2021. De al voltooide wijk Oosterhout zal in inwoneraantal niet veel veranderen, de groei zal zich concentreren in Lent en Ressen.

Figuur: Inwoneraantal per wijk, in stedelijk scenario met "groene" woningbouwplannen. Bron:  Demografische Verkenning 2021.

In de rest van de stad is een lappendeken van groeiende en krimpende wijken te zien. Groei door nieuwbouw in o.a. Centrum en de Biezen (Waalfront), afname in een aantal wijken aan de zuid- en westkant van de stad.

Deze pagina is gebouwd op 05/23/2024 14:29:19 met de export van 05/23/2024 14:24:54