Thema's

Werk en Inkomen

Overige uitkeringen

In Nijmegen zijn er meer mensen die een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben dan die een bijstandsuitkering ontvangen. Toch is het aandeel arbeidsongeschikten in Nijmegen relatief laag. Dit komt onder andere doordat de Nijmeegse bevolking jonger is dan gemiddeld in Nederland.
Het aantal WW-ers in Nijmegen en Nederland is in 2023 nog steeds laag.

Aandeel mensen in WW daalt naar historisch laag percentage

Als mensen hun werk kwijtraken krijgen ze (tijdelijk) een WW-uitkering. Het aantal WW-uitkeringen schommelt dan ook mee met de conjunctuur. In de economische hoogtij rond de eeuwwisseling, 2007 en ook de laatste jaren is het WW-percentage dan ook laag.
Na een piek in het aantal en aandeel WW-uitkeringen in 2014/2015 liepen de cijfers vanaf 2016 sterk terug. In 2020 volgt een tijdelijke omslag: als gevolg van de coronacrisis raakt een aantal mensen hun baan kwijt en doet aanspraak op een WW-uitkering. Een half jaar later is deze stijging al ten einde en zet weer daling in. De daling zet in 2021 en 2022 door. In 2023 veranderen de werkloosheidspercentages niet veel. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor het laagste percentage WW-ers in 25 jaar.
De ontwikkelingen in Nijmegen en in Nederland laten hetzelfde patroon zien.


Figuur: Aantal WW-uitkeringen als percentage van bevolking 15-64 jaar. Bron: CBS/UWV.

Kijk je meer in detail naar het aantal WW-uitkeringen de laatste jaren dan zie je het volgende beeld.

Figuur: Aantal WW-uitkeringen in Nijmegen naar leeftijd van de ontvanger. Bron: UWV.

Aan het eind van 2022 is het aantal WW-uitkeringen duidelijk lager dan in het begin van 2021: 1.700 versus 2.900. De daling is in alle leeftijdsklassen te zien, maar het sterkst bij de, toch al kleine groep, mensen tot 27 met een WW-uitkering. In 2023 verandert er niet veel: december 2023 zijn er 1800 mensen met een WW-uitkering.

Percentage arbeidsongeschikten stabiel

In Nijmegen hebben (1-1-2023) 8.600 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat is iets hoger dan de afgelopen jaren, toen het cijfer schommelde rond de 8400.
Gerelateerd aan de omvang van de bevolkingsgroep 15-64 ligt het percentage arbeidsongeschikten stabiel iets onder de 7%. Over het algemeen is in Nijmegen het arbeidsongeschiktheidscijfer iets lager dan in Nederland als geheel. Dat wordt vooral veroorzaakt doordat de Nijmeegse bevolking relatief jong en hoogopgeleid is, wat de kans op arbeidsongeschiktheid verminderd.

Figuur: Aantal arbeidsongeschikten als % van aantal 15-64 jarigen, Nijmegen en Nederland. Bron: CBS en Atlas Sociale Verzekeringen.

Uitkeringen per wijk

Tussen wijken bestaat een grote variatie in de mate waarin huishoudens/personen die daar wonen van uitkeringen afhankelijk zijn. In onderstaande kaart is het aantal personen met uitkeringen (WW, arbeidsongeschiktheid en bijstand) uitgedrukt als percentage van het aantal inwoners in de leeftijdsklasse 15-64.
Voor Nijmegen als geheel geldt dat 13% van deze leeftijdsgroep een uitkering heeft. In vijf wijken, Goffert (niet zo veel inwoners en wel een paar instellingen waar veel mensen met uitkering wonen), Hatert, Aldenhof, Zwanenveld en Meijhorst, bedraagt het aantal mensen met een uitkering meer dan een 20% van het aantal personen dat er woont. Daarnaast is ook in een paar andere wijken van Dukenburg en West, Grootstal en Nije Veld het aandeel inwoners met een uitkering hoger dan gemiddeld.
Er is een grote overeenkomst tussen de wijktypering op dit kaartje en de kaart die een beeld geeft van het aandeel lage inkomens per wijk: wijken met veel mensen met een uitkering zijn over het algemeen ook wijken met veel huishoudens met een laag inkomen.

Figuur: Uitkeringen (WW, Pwet, arbeidsongeschiktheid) als % bevolking 15-AOW-leeftijd, december 2022. Bron: CBS.

Deze pagina is gebouwd op 05/23/2024 14:29:19 met de export van 05/23/2024 14:24:54