Huishoudens
Veel kleine huishoudens, een echte studentenstad
Nijmegen heeft begin 2023 99.481 huishoudens en “maar” 84.648 woningen. Normaal gesproken is zo’n verschil vreemd, maar niet in een studentenstad. Nijmegen is een belangrijke studeerstad van Nederland. In het studiejaar 2023/2024 volgen 24.000 studenten onderwijs aan de Radboud Universiteit, en ongeveer 25.000 aan de Nijmeegse locaties van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Ongeveer 20.000 HBO- en WO-studenten wonen in Nijmegen. Voor het grootste deel studerend aan het lokale hoger onderwijs, een kleiner deel ook in andere studiesteden.
Veel huishoudens met een laag inkomen, grote doelgroep passend toewijzen
Het percentage huishoudens met een laag inkomen (onder de lage-inkomensgrens, met kans op armoede) daalt al een aantal jaren: in 2021 had 10% van de Nijmeegse huishoudens zo'n inkomen. Dit aandeel ligt wel een stuk hoger dan in Nederland gemiddeld (7%). In 2022 is daalt het percentage huishoudens met een laag inkomen van 10 naar 7% door maatregelen om de gevolgen van de energiecrisis en de inflatiepiek te verzachten. Ook dit percentage is nog steeds ruim boven het landelijk gemiddelde van 4,4%.
In Nijmegen zijn er, gekeken naar het besteedbaar inkomen, meer huishoudens in de lagere inkomensklassen en minder in de hoge klassen dan landelijk gemiddeld. Dat is in de onderstaande figuur te zien.
In heel Nederland heeft, logischerwijze, 20% van de huishoudens een besteedbaar inkomen waarmee ze tot de armste 20% van Nederland behoort. In Nijmegen valt meer dan een kwart van de huishoudens in deze inkomensklasse.
Aan de bovenkant van de inkomensverdeling zie je dat ongeveer 17% een van Nijmeegse huishoudens een inkomen heeft waarmee ze tot de rijkste 20% van Nederland behoort. In absolute cijfers gaat het dan om zo'n 14.000 huishoudens.
Figuur: Besteedbaar inkomen van huishoudens (inkomen na betaling van belasting, premies sociale en ziektekostenverzekering en inkomensoverdracht), naar Nederlandse 20% klasse. Bron: CBS/IIV, peiljaar 2022, voorlopige cijfers.
De ongunstigere inkomenspositie in Nijmegen is deels te verklaren vanuit de samenstelling van huishoudens en bevolking: het besteedbaar inkomen van meerpersoonshuishoudens is 2 tot 3 keer zo hoog als dat van alleenstaanden. Dit geldt zowel voor Nederland als geheel als voor Nijmegen. En omdat er in Nijmegen meer alleenstaanden wonen dan gemiddeld in Nederland is het gemiddelde huishoudensinkomen er lager.
In Nijmegen behoort 43,3% van de huishoudens gelet op de huishoudenssamenstelling en het inkomen, tot de doelgroep voor passend toewijzen. In de kennissteden is dat 41,7%, landelijk is dat 30,3% (2021).
Sterke huishoudensgroei
De huishoudensgroei in Nijmegen ligt met +27% sinds 2000 boven het landelijke beeld (+22%).
Tot 2050 wordt een verdere groei verwacht. De CBS prognose verwachtte tot voor kort nog een groei van circa 10.000 huishoudens vanaf 2023. Dat was qua groeitempo vergelijkbaar met Nederland (+10%). Het eenpersoonshuishouden blijft in de toekomst het dominante huishoudenstype. Nu zijn dat al 54% van de huishoudens (zowel in zelfstandige woningen als op kamers), in 2050 zal dat door kunnen stijgen tot naar schatting 56% van de huishoudens. Doordat het CBS fouten geconstateerd heeft in de regionale huishoudensprognose, zijn deze cijfers inmiddels teruggetrokken. De Primos huishoudensprognose (ABF) geeft eveneens een groei van 10% aan tot 2050 voor Nijmegen.